1 april 2018 geplaatst op https://www.facebook.com/jongspirit.nl/ Auteur: Karina de Jong

Pikorde bij kippen

Wel een toepasselijke blog voor Pasen! Ik was afgelopen week bij een vriendin op bezoek. Trots vertelde mijn vriendin dat ze net 4 nieuwe kippetjes hadden. Dus lekker elke dag verse eitjes!

Er was alleen een probleem met de onderlinge verstandhouding... Veren vlogen door het hok en verwondingen en kale plekken waren het gevolg bij 1 van de kippen. Er moest snel ingegrepen worden om een dodelijk slachtoffer te voorkomen. Een nieuw verblijf werd geregeld om de 4 kippen te scheiden van tafel en bed. Er werd zorgvuldig gekeken naar welke koppels in vrede de stok met elkaar wilden delen.

Ik ging met mijn doosje verse eitjes onder de arm naar huis en dacht na over hoe het kon dat één van die kippen 'slachtoffer' was van het 'terreur' van twee andere kippen. Waarom hadden ze deze kip zo ernstig verwond dat de kip er in 1 dag bijna aan onderdoor was gegaan...? Ik bedoel, bij grote boerderijen lopen de scharrelkippen met grote getalen door elkaar heen. Dit zal misschien ook niet altijd even soepel verlopen, maar 4 kippen in een ruim verblijf... Wat was daar het probleem?

Deze vraag bleef een beetje sluimeren in mijn gedachten tot ik de volgende ochtend wakker werd met het antwoord....

Het inzicht wat ik gekregen had was dat het kippenprobleem zat in het feit dat die ene kip 'anders rook'. Deze ene kip hoorde niet bij de groep. Zij was van een ander ras/soort en werd gezien als een 'indringer'. Een indringer betekent gevaar, is levensbedreigend, dus die moet uitgeschakeld worden. Ook bij een toom kippen heeft iedere kip een eigen rol. Je hebt kippen die goed zijn in zoeken, verdedigen, aanvallen, graven, richting bepalen, alarm slaan etc. In dit specifieke geval heeft 1 van de kippen, met de verdedigende rol, haar taak serieus opgepakt en alles uit de kast gehaald om de indringer te elimineren.

Het resultaat was er naar want de 'outsider' is buiten het verblijf geplaats. Missie volbracht!

Mocht je aan kippen willen beginnen, kijk dan of er een goede onderlinge match is. En laat je adviseren door een deskundige. Dan kun je daarna genieten van stressvrije eieren!


Karina de Jong